Hvordan vælger jeg en A-kasse?

Er du uddannet som kontormedarbejder, eller som sygeplejerske, eller som ingeniør, så er det tilrådeligt at være medlem af en A-kasse, for vi kan jo alle komme i den situation at vi bliver ledige, og så er der ikke mange penge at få, hvis man ikke er medlem af en A-kasse.

Der findes mange A-kasser i Danmark, og det kan godt skabe forvirring når man skal vælge hvilken A-kasse man vil eller kan være medlem af. Alle A-kasser udbetaler det samme beløb i dagpenge, da dette er fastsat af Finansloven, så det kan ikke betale sig at gå efter hvor meget man kan få udbetalt.

Man skal hellere fokusere på hvad A-kassen kan gøre for en, hvis uheldet er ude og man er blevet ledig. På visse områder kan det være en god ide at vælge A-kasse efter sit fagområde, da disse vil have en bedre viden om netop det arbejdsområde. Men mange A-kasser er dog tværfaglige, hvilket vil sige at de dækker de fleste arbejdsområder.

din akasse

Hvad tilbyder en A-kasse?

Først og fremmest er det A-kassens fornemste opgave at administrere udbetalingen af dagpenge, feriedagpenge, efterløn og overlovsydelser. A-kasserne skal også afholde vejledningssamtaler med medlemmerne, og de indberetter også til jobcentrene. Derudover kan de tilbyde personlig rådgivning, hvis man har brug for det, og informationsmøder vedrørende reglerne omkring dagpengesystemet.

Man behøver strengt taget ikke at være medlem af en A-kasse, men det er nok en god ide, da man så er sikret økonomisk hvis man mister sit arbejde. Det er ikke så nemt at få kontanthjælp, da man ikke må eje noget hvis man skal på den slags understøttelse. Til gengæld skal man have været medlem af en A-kasse i mindst 12 måneder, og have været i arbejde i et år, før man er berettiget til dagpenge. Og så skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet, når man er ledig.

Hvordan gør man?

For at blive medlem af en A-kasse, skal man blot kontakte dem, og så klarer de resten. Hvad enten det er som helt nyt medlem, eller hvis man vil overflyttes fra en anden A-kasse, så er det meget nemt. Og man skal ikke være bange for at miste sin anciennitet, for den overflyttes også automatisk. Man starter altså ikke helt fra bunden, hvis man skifter A-kasse.

Vælger man en af de store A-kasser, så som HK eller 3F, så ved de meget om ens område, da de er solide organisationer, der har hjulpet deres medlemmer i mange år. De er dog sjældent billige, og det kan godt betale sig økonomisk at se på de mindre A-kasser, da man i sidste ende alligevel for den samme beløb udbetalt. De mindre A-kasser er som regel ikke tilknyttet en fagforening, og kalder sig ”uafhængige af politiske interesser”. De fokusere heller ikke på et bestemt erhverv og er generelt en del billigere end de store.

Uanset hvilken A-kasse man vælger, så er det altid muligt at skifte til en ny A-kasse, hvis man ikke lige føler, at den nuværende er hvad man søgte efter. Er du interesseret i mere viden finder du det blandt andet her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *